ТИМЧАСОВЕ УКРИТТЯ ЗАКЛАДУ

Головне під час навчання та роботи – це життя та здоров’я учасників освітнього процесу, тому перша вимога – це їхня безпека. 

Укриття закладу повністю відповідає вимогам Державна служба з надзвичайних ситуацій щодо організації укриттів у об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) закладів освіти. Укриття закладу розраховане на 1300 осіб.


Алгоритм дій учасників освітнього процессу КЗ «ВЛ №29» під час сигналу «Повітряна тривога!»

Алгоритм дій учасників освітнього процессу КЗ «ВЛ №29» під час сигналу «Повітряна тривога!»

При оголошенні сигналу «Повітряна тривога!» перед початком освітнього процесу:

  • Працівники ліцею, учні/учениці, які під час оголошення сигналу «Повітряна тривога!» перебувають вдома або у дорозі до закладу освіти, мають терміново прослідувати до найближчого укриття.
  • Якщо оголошено сигнал «Повітряна тривога!» станом на 07.20, то освітній процес для учнів 1-2, 7-11 класів  (станом на 11.20 для 3-4 класів і станом на 12.00 для 5-6 класів) на цей день за рішенням адміністрації ліцею або переходить у дистанційний формат, або відновлюється в очному режимі через сорок хвилин після надходження сигналу «Відбій повітряної тривоги!». Рішення щодо організації освітнього процесу приймає  адміністрація ліцею, про що інформує працівників, здобувачів освіти, батьків.
  • У разі оголошення сигналу «Повітряна тривога!» під час приходу дітей до ліцею, вони, разом із працівниками ліцею та батьками або іншими супроводжуючими особами (які мають пред’явити документ, що підтверджує їх особу), терміново переходять в укриття закладу освіти.

           Батьки або супроводжуючі особи мають скористатись іншим найблищим укриттям, якщо в укритті  ліцею відсутні  вільні місця (наявні лише для учнів та вчителів, обслуговуючого персоналу).

  • Після оголошення повітряної тривоги, у зв’язку з переміщенням усіх учасників освітнього процесу в укриття, вхід/вихід до/із ліцею не можливий до оголошення сигналу «Відбій повітряної тривоги!».

Порядок дій при отриманні сигналу «Повітряна тривога!»  або інших відповідних сигналів оповіщення під час уроків

  1. У випадку надходження сигналу «Повітряна тривога!» відповідальна особа вмикає наявну систему оповіщення ліцею.
  2. Черговий адміністратор допомагає в організації та регулюванні швидкого руху учнів від класів до укриття.
  3. Учитель, який проводить урок, миттєво припиняє навчальне заняття та сповіщає учнів про необхідність прямувати до укриття. Учні вдягаються та беруть свої особисті речі. Учитель організовує пересування учнів двома колонами в приміщенні класу для швидкого виходу з кабінету, бере з собою  спеціально відведений зошит зі списком учнів цього класу, свої особисті речі,  вимикає світло, очолює групу учнів і визначеним маршрутом рухається разом з ними в укриття. 
  4. Якщо під час уроку в класі є два педагоги, то один має очолювати колону учнів, а другий іти останнім.  Для супроводу початкових класів можуть бути залучені помічники з числа працівників ліцею.  
  5. Усередині укриття вчителі та відповідальні особи, черговий адміністратор, асистенти вчителів, соціальний педагог, практичний психолог повинні допомогти учасникам освітнього процесу швидко та спокійно зайняти спеціально відведені місця  для кожного класу.
  6. Після того, як усі учні займають свої місця в укритті, учитель, який проводив урок, повинен перевірити наявність усіх учнів за списком та доповісти заступнику директора або  черговому адміністратору скільки учнів перебуває разом з ними,  скільки відсутніх.
  7. Вчитель, який привів учнів в укриття, залишається з класом до отримання сигналу «Відбій повітряної тривоги!» або іншого відповідного сигналу оповіщення та організовує повернення учнів до запланованих заходів.
  8.  Медична сестра школи повинна знаходитися у відведеному для неї місці в укритті для швидкого надання медичної допомоги.
  9.  Відповідальні особи (черговий адміністратор, члени групи охорони громадського порядку, члени евакуаційної комісії) після оголошення сигналу тривоги мусять перевірити всі приміщення закладу на відсутність учасників освітнього процесу та працівників закладу. По завершенню перевірки прямувати до укриття.  Відповідальні особи за евакуацію повинні знаходитись біля виходу із укриття для здійснення контролю за порядком укриття учасників освітнього процесу та швидкого реагування в разі, якщо виявиться, що хтось відсутній.
  10.  Під час перебування в укритті вчителі та відповідальні особи здійснюють необхідну підтримку, заходи для комфортного та спокійного перебування в укритті.
  11.  Незалежно від того, завершилися заняття чи ні, всі учні залишаються в укритті до отримання сигналу «Відбій повітряної тривоги!».
  12.  До завершення повітряної тривоги заради дотримання безпеки всіх учасників освітнього процесу педагог не має право відпускати дитину додому на прохання батьків.

             В разі наполегливої вимоги (лише!) батьків по пред’явленню документа, що посвідчує особу, педагог може відпустити дитину під особисту відповідальність батька або матері не раніше, ніж через 30 хв після оголошення сигналу «Повітряна тривога!».

Порядок дій при отриманні сигналу «Повітряна тривога!»  або інших відповідних сигналів оповіщення під час перерви

  1. У випадку, коли сигнал «Повітряна тривога!» пролунав під час перерви, учні мають негайно повернутись до класу, в якому має бути урок і чекати там учителя.
  2. Вчителі негайно мають пройти в класи, в яких мають бути урок в цей час згідно розкладу, взяти спеціально відведений зошит зі списком класу, відмітити відсутніх і далі діяти за п.3 порядку дій  під час уроку

НАГОЛОШУЄМО, що батьки не можуть забрати дитину з укриття під час повітряної тривоги, а педагог, відповідно, не має права відпустити дитину з укриття навіть на прохання батьків. До завершення повітряної тривоги дитина повинна залишатися в укритті. Адже так батьки наражають на небезпеку і себе, й дитину.

Пунктами 15-16  Порядку заповнення та перебування в спорудах фонду захисних споруд цивільного захисту (Витяг із Вимог щодо утримання та експлуатації захисних споруд цивільного захисту, затверджений наказом МВС від 09.07.2018 № 579) визначено, що вихід із захисної споруди здійснюється тільки якщо надійшла інформація про відсутність небезпеки (після уточнення ситуації в районі споруди), а також у випадках вимушеної евакуації. 

Алгоритм від ДСНС щодо підготовки учасників освітнього процесу на випадок повітряної тривоги під час занять у закладі освіти.

ДЖЕРЕЛО: https://eo.gov.ua/yak-diiaty-zakladu-osvity-ta-uchasnykam-osvitnoho-protsesu-pid-chas-povitrianoi-tryvohy/2022/10/17/