Учасникам ЗНО (НМТ)-2024

Інформація щодо вступних випробувань на бакалаврські програми у 2024 році

Вступні випробування на бакалаврські програми до закладів вищої освіти України буде проведено у форматі національного мультипредметного тесту  (НМТ) на комп’ютерній основі. В умовах війни НМТ — це найбільш оптимальний варіант проведення вступних іспитів задля забезпечення рівних умов для всіх вступників, незалежно від місця їхнього перебування.

У межах НМТ кожен учасник буде виконувати завдання із 4-х навчальних предметів, три з яких є обов’язковими (українська мова, математика та історія України), а один — на вибір із переліку (українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), біологія, хімія, фізика, географія). Предмет за вибором вступник зазначатиме під час реєстрації для участі в НМТ.

Новацією 2024 року є розширення переліку обов’язкових предметів НМТ історією України. Це, безперечно, важливий державницький крок, адже глибоке розуміння історії свого народу, засноване на здатності критично аналізувати історичні події, установлювати причинно-наслідкові зв’язки й визначати тенденції й закономірності, є запорукою стійкості до історичних маніпуляцій і фейків, основою для формування національної свідомості та самоідентифікації.

Модель проведення передбачає, що чотири предметних тести учасник виконуватиме в один день: два предметних тести кожен по одній годині до перерви та два предметних тести кожен по годині — після перерви. Це насправді може бути важко. Але кращого варіанта в нинішніх складних безпекових умовах немає. Адже тільки цей передбачає одноразовий прихід вступника до пункту тестування. А це, зокрема, дуже важить для тих, хто змушений буде їхати до якогось іншого населеного пункту для участі в НМТ. Безпека та рівні умови – наш пріоритет.

Як і минулого року, передбачено проведення двох сесій НМТ: основної та додаткової. У додатковій сесії тестування зможуть узяти участь ті вступники, які з поважних причин не пройшли тестування під час основної сесії.

Тестування відбуватиметься в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти – тимчасових екзаменаційних центрах (ТЕЦ), створених у населених пунктах як в Україні, так і за її межами.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 2022-roku-klasychne-ZNO-skasovano-ale-dlya-vstupu-na-bakalavrskyj-stupin-potribno-skladaty-pevnyj-test-1.png

Як скласти НМТ на 200 балів? Ділимось добіркою безкоштовних сервісів для підготовки

Підготуватися якісно до НМТ можна навіть без репетитора чи дорогих курсів. У мережі у вільному доступі є ресурси із навчальними матеріалами, які допоможуть вам у цьому. Важливо завчасно розпочати підготовку до тестування, регулярно повторювати пройдені теми і періодично перевіряти свої знання на демонстраційних варіантах НМТ.

Корисними ресурсами, які допоможуть підготуватись до мультитесту, ділимось у матеріалі нижче.


Підготуватися до ЗНО можна онлайн та безкоштовно

На платформі iLearn найкращі педагоги країни регулярно проводять вебінари з математики, української мови та літератури, історії України та англійської мови.

Щоб долучитися до онлайн-занять, потрібно зареєструватися на платформі iLearn: https://ilearn.org.ua/

Розклад занять:

✏️ Математика — щопонеділка о 17:00

✏️ Українська мова і література — щовівторка о 16:00

✏️ Історія України — щосереди о 17:00

✏️ Англійська мова — щочетверга о 16:00

Інформацію взято з Viber  Школа_iнфо https://invite.viber.com/?g2=AQBjZB2haEHZ1Ev4vVzEJJpIZ92MYFAEIiNPKZNsDh21%2Fm1GuaYRviZ1Fz58iUOQ


Демонстраційні тести з усіх предметів доступні за посиланнями нижче:

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 2022-roku-klasychne-ZNO-skasovano-ale-dlya-vstupu-na-bakalavrskyj-stupin-potribno-skladaty-pevnyj-test-1.png

Підтвердженням факту реєстрації для участі в НМТ є Сертифікат. Його вступник матиме змогу сформувати у своєму персональному кабінеті в разі підтвердження регіональним центром реєстрації вступника для участі в НМТ. Ця функція стане доступною не пізніше ніж через сім календарних днів із дня надсилання інформації на обробку.

Міністерство освіти і науки затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2023 році.

Характеристика національного мультитесту (НМТ) 2023 року

Завдання національного мультипредметного тесту укладатимуться відповідно до характеристик предметних тестів, що затверджені Українським центром оцінювання якості освіти.

Характеристиками мультитесту (НМТ) визначені форми тестових завдань, час на їх виконання, схеми нарахування балів за завдання, розподіл завдань тестів.

Випробування містить три блоки завдань з трьох предметів: два обов’язкові – українська мова та математика, і один за вибором вступника: історія України, біологія, хімія, фізика або іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська). Загальна кількість завдань мультипредметного тесту різниться у різних предметних блоках, на виконання всього тесту вступникам буде відведено 180 хвилин. 

Завдання НМТ відповідатимуть змісту чинних програм ЗНО з усіх предметів і будуть аналогічними до раніше використовуваних завдань у ЗНО.

Завдань з відкритою формою відповіді, наприклад, написання власного висловлення в блоці з української мови чи аудіювання у блоці з іноземної мови в національному мультитесті не буде.

Завдання будуть оцінені відповідно до схеми нарахування балів, що застосовувалась у зовнішньому незалежному оцінюванні у попередніх роках. За виконання завдань з кожного предметного блоку учасник тесту отримає окремий результат.

Максимальна кількість балів з української мови складатиме 45 балів, з математики, фізики, іноземної мови – 32 бали, історії України – 54 бали, біології – 46 балів, хімії – 40 балів. 

Для вступу до закладів вищої освіти результат з кожного предмета окремо буде переведено в шкалу 100–200 балів. Для отримання результату за шкалою 100–200 балів буде достатньо набрати 10% правильних відповідей на завдання з кожного предмета. Зокрема, з української мови та біології вступник має набрати мінімум 5 балів, з математики, фізики, іноземної мови, хімії –  4 бали, з історії України – 6 балів.


Завдання за темами мультитесту онлайн

На сайті ЗНО-ОНЛАЙН розміщено тренувальні варіанти для підготовки до національного мультитесту 2023 року. За допомогою цього  сервісу майбутні абітурієнти матимуть можливість ефективно підготуватися до виконання завдань з української мови, математики, історії України, англійської мови та хімії. На сайті представлено по сім тренувальних варіантів з кожного предметного блоку. Вступники можуть щоденно тренуватися, опрацьовуючи відповідні блоки мультитесту Спосіб виконання тестових завдань максимально наближений до справжніх умов тестування, а форма надання відповідей аналогічна формі в реальних тестах, що покращує адаптацію до виконання завдань. Після виконання тренувальних тестів онлайн учасники зможуть ознайомитися з правильними відповідями та опрацьовувати коментарі з поясненнями тих завдань, які виявилися проблемними для виконання. У підсумку виконання кожного блоку мультитесту автоматично буде визначений тестовий і рейтинговий бал виконавця завдань. Щоденне виконання тестових завда

ЗНО-ОНЛАЙН



Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 2022-roku-klasychne-ZNO-skasovano-ale-dlya-vstupu-na-bakalavrskyj-stupin-potribno-skladaty-pevnyj-test-1.png

Учасникам ЗНО-2022

Міністерство освіти і науки затвердило Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році. Нагадуємо, що через воєнні дії в Україні цьогоріч скасовано проведення традиційних вступних випробувань до закладів вищої освіти, відповідно втратив чинність наказ, що регламентував проведення ЗНО.

Для вступу на перший курс для здобуття ступеня бакалавра (магістра з медичних та ветеринарних спеціальностей) будуть використовувати результати національного мультипредметного тесту (НМТ).

НМТ – комп’ютерний онлайн-тест, що складатиметься з трьох блоків:  українська мова, математика та історія України. Тест міститиме по 20 завдань з кожного блоку, виконати які потрібно за 120 хвилин. Докладніше про зміст блоків НМТ – тут.


Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 2022-roku-klasychne-ZNO-skasovano-ale-dlya-vstupu-na-bakalavrskyj-stupin-potribno-skladaty-pevnyj-test-1.png

Український центр оцінювання якості освіти підготував демонстраційний варіант НМТ, щоб учасники змогли ознайомитися з форматом тестування заздалегідь. Також пропонуємо учасникам потренуватися виконувати завдання демонстраційного варіанта тесту в спеціальному онлайн-середовищі Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти.  Зауважте, що інтерфейс запропонованого тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту.

Зазначимо, що після завершення виконання всіх завдань НМТ учасник отримає кількість тестових балів за кожний блок. Для конкурсного відбору будуть використовувати результати виконання кожного блоку, переведені у шкалу 100–200 балів. Таблиці переведення тестових балів у шкалу 100–200 подано у додатку 6 до Порядку. Так, аби отримати 100 балів, достатньо набрати хоча б по одному тестовому балу за виконання кожного блоку. Максимальна кількість балів за кожний блок (по 35 з української мови та історії України, 30 з математики) відповідатиме 200 балам за шкалою 100–200. Отже, одразу після тестування учасник знатиме не тільки кількість набраних ним тестових балів, але й зорієнтується в тому, якими є його результати для вступу.

До результатів кожного блоку НМТ буде застосовано ваговий коефіцієнт відповідно до спеціальності, на яку абітурієнт вступає. Для вступу на інженерні спеціальності більшої ваги набуватиме результат з математики, на гуманітарні – з історії України. Вагові коефіцієнти оцінок із предметів національного мультипредметного тесту наведено в додатку 4 до Порядку. Фактично вступник може краще спланувати стратегію виконання завдань, адже заздалегідь оприлюднені коефіцієнти дають змогу визначити, результати якого блоку є визначальними для вступу на ту чи ту спеціальність.

Тестування не можна буде пройти вдома, адже воно відбуватиметься в спеціальних тимчасових екзаменаційних центрах (приміщеннях шкіл, університетів), створених у населених пунктах України (за погодженням з органами державної влади), а також у деяких країнах Європи.

Однією з найважливіших вимог для створення тимчасових екзаменаційних центрів була наявність укриттів цивільного захисту в будівлях, де планується проходження НМТ, або поблизу них. У разі повітряної тривоги тестування буде призупинене, учасники разом з інструкторами перейдуть до укриттів. Якщо повітряна тривога буде нетривалою, учасники повернуться до виконання НМТ, продовживши роботу з того завдання, на якому тестування було призупинене. Якщо ж тривога буде тривалою, учасникам буде запропоновано пройти тест у межах додаткової сесії.

Попередньо заплановано, що НМТ проходитиме у 21 області України та м. Києві. На жаль, наразі неможливо провести НМТ в АР Крим, ДонецькійЛуганській і Херсонській областях, місті Севастополь. Учасники, які не зможуть дістатися до місць проведення основної сесії НМТ, зможуть подати заявки для участі в додатковій або спеціальній сесіях тестування.

Провести основну сесію тестування планується в таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Латвія, Литва, Молдова, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Угорщина, Франція, Хорватія, Чехія і Швеція.
У додаткову сесію учасники зможуть проходити тестування, окрім згаданих вище країн, також у Фінляндії (м. Гельсінкі) й Люксембурзі (м. Люксембург), США (м. Нью-Йорк, штат Нью-Йорк, та м. Сакраменто, штат Каліфорнія) та Словенії (м. Марібор).

Зауважимо, що НМТ за кордоном буде проведено так само, як і в Україні, тобто в спеціально обладнаних комп’ютерних центрах, де з учасниками працюватимуть україномовні педагоги, навчені українськими експертами. А отже, вступні випробування традиційно відбуватимуться на засадах прозорості та справедливості ー незалежно від того, де саме учасники їх проходитимуть.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 2022-roku-klasychne-ZNO-skasovano-ale-dlya-vstupu-na-bakalavrskyj-stupin-potribno-skladaty-pevnyj-test-1.png

24 березня 2022 року відбулося засідання Верховної Ради України, де було підтримано законопроєкт №7132, за яким здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації (ДПА).

У межах вступної кампанії 2022 року передбачено проведення національного мультипредметного тестування (НМТ), яке проводитимуть у комп’ютерному форматі.  Це випробування міститиме три блоки завдань:

  • з української мови, 
  • з математики та 
  • з історії України. 


Путівник учасника ЗНО-2022

Умови прийому для здобуття вищої освіти 2022 року

Наказом Міністерства освіти і науки України від 2 листопада 2021 року № 1166 затверджено календарний план підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2022 року.

Відповідно до наказу реєстрація осіб для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 1 лютого до 9 березня 2022 року. Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів (слухачів, студентів) для проходження ДПА у формі ЗНО до 1 березня 2022 року.

До 29 квітня 2022 року для зареєстрованих учасників з’явиться можливість завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Тестування основної сесії ЗНО-2022 відбудуться за таким графіком:

фізика23 травня
хімія26 травня
українська мова, українська мова і література31 травня
математика, математика (завдання рівня стандарту)3 червня
іспанська мова, німецька мова, французька мови6 червня
англійська мова7 червня
історія України10 червня
географія14 червня
біологія17 червня

Інформацію про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 30 червня 2022 року.

Відповідно до наказу кожен зареєстрований учасник має право пройти тести щонайбільше з п’яти навчальних предметів за рахунок коштів державного бюджету, та більшу кількість – за рахунок коштів фізичних і юридичних осіб у встановленому законодавством порядку. Загалом зовнішнє незалежне оцінювання відбуватиметься з дванадцяти навчальних предметів: українська мова, українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова.

Випускникам старшої школи закладів загальної середньої освіти 2022 року, а також учням (слухачам, студентам) закладів професійної (професійно-технічної), вищої освіти, які 2022 року завершать здобуття повної загальної середньої освіти, результати зовнішнього незалежного оцінювання з чотирьох навчальних предметів буде зараховано як результати державної підсумкової атестації.

Ці учасники мають обов’язково скласти:

  • українську мову або українську мову і літературу (субтест “атестаційні завдання”);
  • математику;
  • історію України або іноземну мову (на вибір учасника);
  • ще один предмет з переліку (історія України, біологія, географія, фізика, хімія, англійська мова, іспанська мова, німецька мова, французька мова).

Здобувачі освіти, які для проходження державної підсумкової атестації вибрали третім навчальним предметом історію України, можуть вибрати четвертим навчальним предметом іноземну мову і навпаки. Здобувачі освіти, які вибрали третім навчальним предметом одну з іноземних мов, можуть вибрати четвертим навчальним предметом іншу іноземну мову.

У 2022 році здобувачі повної загальної середньої освіти, які бажають, щоб результат зовнішнього незалежного оцінювання з іноземної мови їм було зараховано як оцінку за державну підсумкову атестацію, і вивчають цю мову на рівні стандарту або академічному рівні, отримають оцінку за атестацію за результатами виконання завдань рівня стандарту. Випускники, які вивчають іноземну мову на профільному рівні, отримають оцінку за атестацію за результатами виконання усіх завдань тесту.

За підсумками проходження ЗНО з української мови і літератури встановлюються результати за рейтинговою шкалою 100 – 200 балів з української мови і літератури (за підсумками виконання всіх завдань сертифікаційної роботи для учасників зовнішнього оцінювання, які подолають поріг “склав / не склав”) та з української мови (за підсумками виконання завдань субтесту “Атестаційні завдання” для учасників зовнішнього оцінювання, які подолають поріг “склав / не склав” у межах цього субтесту).

За підсумками проходження зовнішнього оцінювання з інших навчальних предметів, зазначених у переліку, установлюються результати за рейтинговою шкалою 100 – 200 балів за підсумками виконання всіх завдань відповідної сертифікаційної роботи для учасників зовнішнього оцінювання, які подолають поріг “склав / не склав”;


Тести минулих років

ЗРАЗОК Сертифікаційна робота з української мови та літератури (ПЕРЕГЛЯНУТИ)

 ОЗНАЙОМИТИСЯ З МАТЕРІАЛАМИ ПРОБНОГО ЗНО 2021 РОКУ МОЖНА ЗА ПОСИЛАННЯМ

  • українська мова і література
  1. тестовий зошит

2. правильні відповіді 

3. відеокоментарі 

4. схема оцінювання 

5. таблиця переведення 100-200 балів 

6. таблиця переведення 1-12 балів

  • математика
  1. тестовий зошит

2. правильні відповіді 

3. відеокоментарі 

4. схема оцінювання 

5. таблиця переведення 100-200 балів 

6. таблиця переведення 1-12 балів


Реєстрація для участі у пробному ЗНО-2022 триватиме протягом 5‒22 січня 2022 року.

Пробне тестування з української мови, української мови і літератури відбудеться 19 березня, з історії України, з математики, математики (завдання рівня стандарту), з біології, з географії, з фізики, з хімії, а також з іноземних мов (англійської, іспанської, німецької та французької) – 26 березня. У день проведення пробного ЗНО кожен зареєстрований учасник може скласти тест з одного навчального предмета.

Результати пробного ЗНО-2022 для осіб, які введуть свої відповіді на спеціальному сервісі, буде оприлюднено на їхніх інформаційних сторінках 25 березня з української мови, української мови і літератури, 1 квітня — з інших навчальних предметів.

Пробне зовнішнє незалежне оцінювання є платною послугоюдля учасників та неприбутковою для організаторів і проводиться за кошти фізичних і юридичних осіб. Вартість тестування буде визначено регіональними центрами оцінювання якості освіти до 20 грудня 2021 року.


( ТЕКСТ / ВІДЕО_ )

Інструкція щодо реєстрації електронних кабінетів та подання заяв