Тиждень зарубіжної літератури (28.11.2022-02.12.2022) “Вічна правда мистецтва”

В нашому навчальному закладі  був проведений  предметно-методичний тиждень зарубіжної літератури.

Мета тижня: залучення учнів до книги,зацікавлення їх багатогранним і цікавим світом літератури,поглиблення й поширення знань,сприяння розвитку читацької культури,розвиток самостійної творчої діяльності,поглиблення і поширення знань.

Учителі підготували план проведення тижня,ознайомили учнів з основними заходами,виявили творчий підхід,закликали дітей брати активну участь.

Зважаючи на обставини,що склалися,усі заходи були проведені в дистанційному режимі.Незважаючи на це,програма предметного тижня була досить насиченою.Протягом  п’яти днів учні мали змогу поринути у багатий світ краси зарубіжної літератури.

Всі заходи спонукали їх до творчості й пізнання,викликали інтерес до пошукової  роботи,сприяли розвитку креативності,учили бути спостережливими,кмітливими та винахідливими.

Під час проведення таких заходів учні дізнались багато цікавого про життя і творчість письменників,збагатили свої знання про кращі твори зарубіжної літератури.

Учні 5-7 класів брали участь в конкурсі «Найкращий знавець літератури».Вони складали,розгадували кросворди,ребуси на уроках літератури.Найкращі роботи – Угриніва Тетяна(7-Гклас),Гуменюк Світлана(7-Б клас) Вчитель Судець Л.П.

Учні 5-Г,5-Д класу  з цікавістю розгадували загадки,відповідали на запитання вікторини в літературній грі «Подорож країною Фольклору» .Вони із задоволенням працювали,швидко і точно  виконували завдання.Переможці літературної  гри : Безмощук Костянтин,Даценко Владислав, Колосовська Дар’я,Романенко Богдан (5-Г клас),Дудар Ростислав,Якимчук Вадим,Загороднюк ДіанаЯвдощук Тимур(5-Д клас)  ВчительМілейко Т.В.

В 5-А,5-В класі учні брали участь у вікторині «Найкращий знавець літературних казок».Вони старанно відповідали на питання вікторини,показали високі знання літературних та народних казок,свою кмітливість та спостережливість.Переможці: Мазур Катерина,Штурба Максим,Кухар Олена,Кріт Максим  (5-В клас) Вчитель Герасимчук І.А. Судець Л.П. провела відкритий урок  в 7-А класі «Джеймс Олдрідж «Останній дюйм», проблеми взаємин між батьками і дітьми».Учні цікаво відповідали про взаємини батьків і дітей у їхніх родинах, що означають  цінності для них. Для роботи на уроці вони об’єдналися у чотири групи: літературознавці,природознавці,психологи, правники. Літературознавці при обговоренні героїв твору використовували цитатний матеріал.Психологи зробили висновки щодо питання: « Чому важко було порозумітися Бену і Деві?».Правники відповіли на питання: «Які права дитини були порушені?». Природознавці підібрали цікавий матеріал про унікальні особливості Червоного моря.Домашнє завдання – написати твір-мініатюру «Рецепт щасливої родини» навчить їх жити в любові і злагоді зі своїми рідними,поважати батьків, щоб ніколи не довелося долати « останнй дюйм».Дуже гарно відповідали,знали зміст твору,висловлювали свої думки Рибас Владислав,Кириленко Аліна,Ільчук Вадим,Дремлюга Максим.

Мілейко Т.В. в 6-Б класі провела відкритий урок «Романтика подорожей і пригод в романі Р.Л.Стівенсона «Острів скарбів».За допомогою уяви,думки учні вирушили у подорож, але не звичайну, а за скарбами.Показали гарне знання змісту роману, активно  відповідали на запитання.В своїх виступах вони довели, що справжні скарби  в 21 столітті – це скарби духовні.Найкраще відповідали Цимбалюк Владислав,Нагорний Владислав,Біляєва Каріна.

Віртуальна мандрівка «В пошуках скарбів» зацікавила учнів 6-А,6-Г,6-Д класів ,які із задоволенням подорожували разом з героями творів Р.Л.Стівенсона й Жуля Верна.Вони  мандрували по різних частинах світу(віртуально), побували в музеях піратів,уявляли себе моряками на шхунах «Еспаньйола», та «Пілігрим».Знайшли свій острів скарбів,де містяться добро,порядність,милосердя.Це учні Багіров Ельмір,Богославець Бгдана,Турчик Аліна(7-Г ),Боднар Надія,Галицька Олександра,Гладкий Андрій(6-А ),Бондар Марія,Швець Андрій(6-Д ).Вчитель Мілейко Т.В.

Цікаву віртуальну подорож «Сторінками поезії «Найперше – музика у слові»  здійснили учні 8-Г  класу. Вони  виявили прекрасні акторські здібності у декламуванні віршів.Це Небава Олександра,Трай Олександр,Левкун Богдан,Яхнюк Тетяна.Діти ознайомились з відомими поетами зарубіжної та української літератури,їхніми творами.Учні висловлювали свої думки та враження, читали улюблені поезії.Поезія – це завжди неповторність, безсмертний дотик до душі!( вчитель Судець Л.П.)

Учні 9- х класів підготували багато цікавого матеріалу для усного журналу «ЇЇ величність Книга». Діти пригадали історії виникнення книги,способи друкування.Цікавою була інформація про книги-рекордсмени,різні форми книг,різноманітні інсталяції.Із задоволенням переглянули дивовижні пам’ятники книзі.як виглядають сучасні бібліотека в різних країнах світу. Звернули увагу на те,як давні єгиптяни називали бібліотеки –«аптеками для душі», тому що книги робили людську душу благородною, а розум сильним.Запали в душу дев’ятикласникам вислови про книгу: “Є тільки один спосіб стати культурною людиною – читання», «Книга – мудрість віків»(А.Марк)

Після перегляду презентації учням було запропоновано написати есе про роль книги у своєму житті.Найкращі творчі роботи написали Студент Анастасія,Безмощук Ірина,Сташко Тетяна(9-В ), Данилюк Анастасія, Дремлюга Ярослава (9-Г),Місюра Євгенія (9-А)  вчитель Судець Л.П.  Під час тижня зарубіжної літератури учні 5- 7-х класів складали кросворди за вивченими творами.Найкращі роботи Угринєвої Тетяни(7-Г клас) та Гуменюк Світлани(7-Б клас) Вчитель Судець Л.П.

Діти із задоволенням приймали участь в заходах, які відбулися на протязі предметно-методичного тижня.Тиждень пройшов цікаво й змістовно.