“Щедрий вечір, Добрий вечір…”

Україна – самобутня, незалежна та мальовнича держава зі складної історією та багатим фольклором. Традиції народу – його душа, яка налічує безліч обрядів та звичаїв. Сьогодні, 13 січня: Щедрий вечір або Маланки. У народній традиції обидва свята об’єдналися. На Меланки ходять гурти, які «водять Меланку». У нашому ліцеї учні 10-Б класу також «водили Меланку», співали щедрівки та бажали щастя, добробуту усім учням вчителям та працівникам ліцею. Стіни нашого закладу також відвідали вихованці Вінницької обласної станції юних натуралістів: творче об’єднання “Бохоняни”, які продемонстрували всю красу та автентичність цього свята на теренах України.

Щедрий вечір поєднує у собі і християнські, і язичницькі корені. Наші предки вірили, що у це свято необхідно як найбагатше прикрасити дім і приготувати дійсно “щедру” вечерю, аби в їхньому домі завжди були злагода і матеріальний достаток.

У подію заведено не лише влаштовувати гостини, а й ходити у гості самим. Люди навідувались до своєї рідні чи друзів і співали їм: “Щедрий вечір! Добрий вечір!”. Надзвичайно популярними були і є щедрівки, які виконують переважно дівчата.

Також на Щедрий вечір влаштовувались мінівистави з участю молоді. Хлопця перевдягали у Василя (адже наступний день був святом Василія), а дівчину у Меланку.