Свято Андрія

Традиційно на свято Андрія, яке випадає на 13 грудня, влаштовувалися вечорниці, на які збиралися неодружені хлопці та дівчата з усього села. Були ж бо вечорниці буденні, коли збираючись разом, працювали – ткали, вишивали, а були святкові, то на Андрія вечорниці були неодмінно святкові.Про такі вечорниці вам розкажуть учні нашого ліцею.

За легендами Андрій Первозванний народився в місті Віфсаїда в регіоні Галілея (нині північний Ізраїль) в родині простого рибалки. В Євангелії можна знайти твердження, що він також був молодшим братом апостола Петра. Коли явився Хреститель, святий пророк, Предтеча Ісус Христос, саме Андрій, Іоанн та Петро стали його першими і найближчими учнями.

Будучи ще юнаком він вирішив не одружуватися і присвятити себе Господу. Саме він став першим послідовником Спасителя (саме тому його назвали Первозванним). Згодом він також привів до учнів Ісуса свого брата – святого апостола Петра. Андрій, разом з іншими учнями, всюди слідував за Христом. Він бачив всі його чудеса, страждання і воскресіння.