Бій під Крутами: як це було та чому цей день пам’ятний.

29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.

Бій, що відбувся 1918 року на станції Крути, стоїть у ряді з багатьма кривавими трагедіями української нації. Ця історична подія вкотре доводить силу духу українського народу, його витривалість, мужність й готовність українців за будь-яку ціну відстояти свою державу.

Бій під Крутами – це героїчна й водночас трагічна подія. Вона знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців, усвідомлення права жити на власній землі та святого обов’язку – боронити її.

Хоробрість та самопожертва героїв Крут стала прикладом для багатьох захисників України. Через самовідданість Батьківщині, крутянців часто називають “першими кіборгами”.

Бій під Крутами: п’ять важливих фактів

  1. З українського боку в бою під Крутами брали участь приблизно 600 бійців:
  • 250-400 старшин та курсантів Першої української військової школи ім. Богдана Хмельницького;
  • 114-130 добровольців 1-ї сотні Куреня студентів Січових Стрільців (студенти університету св. Володимира, учні гідротехнічної школи, учні лікарської школи тощо);
  • 60 вояків Куреня смерті;
  • 80 бійців чернігівського вільного козацтва;
  • кавалерійський загін.

Їм протистояли шість-сім тисяч більшовиків.

2. На залізничній платформі в Крутах за 130 км від Києва українські студенти ціною власного життя зупинили на кілька днів наступ більшовицької армії на українську столицю.

3. Командувачем українських частин, які брали участь у бою під Крутами, був Аверкій Гончаренко – колишній капітан , нагороджений Георгіївським хрестом.

4. Через брак документів про ті події історики неодноразово спиралися на спогади їх учасників. Але мемуари є суб’єктивною оцінкою подій і наведена інформація потребує додаткової перевірки.

Як зазначав краєзнавець та письменник Станіслав Цалик, головним джерелом інформації про бій під Крутами була праця Дмитра Дорошенка “Історія України. 1917-1923”, написана 1930 року в Берліні.

5. 2019 року на екрани вийшла історична драма Олександра Шапарєва “Крути 1918”.

Половину коштів на фільмування з бюджету у 52 млн грн надала держава, а до батальних сцен залучили бійців Національної гвардії.