Поради соціального педагога

До чого призводять наркоти?

Наркотики – це хімічні речовини рослинного чи синтетичного походження, що викликають зміну психічного стану людини, систематичне вживання яких формує залежність від них; наркотиками у широкому значенні є наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги і прекурсори, обіг яких регулюється законом.

Вплив наркотиків на організм людини

При вживанні наркотиків розвивається наркоманія – це захворювання, при якому психічний і фізичний стан людини, її самопочуття й настрій цілком залежать від наявності в організмі наркотика. За його відсутності розвивається синдром відміни (абстиненція) – дуже важкий стан, який супроводжується судомами, сильним болем у м’язах і внутрішніх органах.

Наркотики особливо небезпечні тим, що навіть одноразове їх уживання може призвести до наркотичної залежності. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму в підлітків дуже швидко розвивається наркотична залежність (значно швидше, ніж у дорослих). Відомі випадки, коли перші експерименти з наркотиками закінчувалися смертю.

Люди, які вживають наркотики, значно більше, ніж інші, ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, оскільки вірус може передаватися через кров (при використанні одного шприца для ін’єкцій декількома людьми), а наркотики призводять до втрати контролю над поведінкою, адже вони сильно впливають на роботу головного мозку, нервову систему і разом з цим – на самоконтроль. Під дією наркотиків нервові клітини просто згорають. Різко знижується захисна реакція організму.

Багаторазове проколювання вен може призводити до утворення тромбів і рубців. Коли тромби відриваються й потрапляють до кровообігу, а відтак до серця й легенів, може настати смерть – тромб закриває доступ крові до життєво важливих органів. Бактерії, потрапляючи з нечистої голки до кровообігу, циркулюють по всьому організму й відкладаються на серцевих клапанах, призводячи до серйозного захворювання – “бактеріального ендокардиту”, для якого характерні такі симптоми як жар, слабкість, серцева недостатність. Мікроби з нестерильної голки можуть призвести також до абсцесу мозку, симптомами якого є сильний жар і конвульсії.    У жінок, котрі вживають наркотики під час вагітності, можуть народитися мертві діти або ж діти з дуже серйозними вадами: клишоногістю, відсутністю кінцівок, розщепленим піднебінням, “заячою губою”, дефектами внутрішніх органів.

При вживанні наркотиків різко погіршуються пам’ять, здатність до логічного мислення, засвоювання нової інформації, зосередження. Глибоко деформується особистість людини, розвиваються серйозні психічні захворювання. Процес деградації особистості дуже швидкий. У 30-40 років наркомани і виглядають, і почуваються, і поводять себе, як старі.

Чим небезпечні наркотики?

Вони змінюють свідомість людини і руйнують її пам’ять, інтелект, пригнічують відчуття й емоції, також викликають сильну психологічну й фізичну залежність, їх уживання пов’язане зі смертельними випадками. Крім того, вживання ін’єкційних наркотиків значно підвищує ризик ВІЛ-інфікування.

Чим приваблюють людей, аби ті почали вживати наркотики? Які міфи найпоширеніші?

Люди, що розповсюджують наркотики, діють, як справжні рекламні агенти, і переконують своїх потенційних клієнтів у привабливості наркотиків:

·       будеш довго танцювати, не відчуваючи втоми;

·       відчуєш кайф, “подивишся мультики”;

·       це вирішить твої проблеми, зменшить тривожність;

·       вживання наркотиків – твоя власна справа;

·       у житті все треба спробувати…

Але вони безсоромно обманюють вас, а можливо, і себе! Тому насправді:

·       втому ти відчуєш вранці, коли не зможеш підвестися з ліжка, а почуватимешся, як побитий собака;

·       так званий “кайф” відчувають не з першого, а часто – навіть не з другого разу, тому що цьому стану новачка мають навчити “досвідчені” друзі. 

·       уживання наркотика не вирішує проблем, це просто дезертирство від справжнього життя, коли треба на свіжу голову мобілізувати себе та вирішити проблему без дурману;

·       це тільки здається, що вживання наркотиків – твоя особиста справа: важко собі уявити, скільки клопоту ти спричиниш родичам і друзям.

 У житті є багато можливостей відчути і побачити цікаве і нове, але для тих, хто спробував наркотики, на цьому всі відчуття і закінчуються.

ПАМ’ЯТКА БАТЬКАМ

● Пам’ятайте, що першим університетом життя для дитини є та сім’я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити в сім’ї атмосферу любові, довіри, духовного настрою та комфорту.

● Не дивіться на дитину, як на особисту власність. Ви дали дитині фізичне тіло, а душа її належить світові. Сприймайте дитину як особистість – єдину, унікальну і неповторну.

● Завжди пам’ятайте: насильство над дітьми – це протиприродній акт, який забороняється законом. В Сімейному Кодексі сказано так: “Забороняються фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань, які принижують людську гідність. Дитина має право на належне батьківське виховання”.

● Не виражайте часто свого невдоволення, критики. Це породжує неприязнь та ворожість в стосунках дітей і батьків.

● Давайте дітям можливість відчувати ваше визнання і схвалення. Ніколи не старайтесь запевнити дитину в тому, що вона погана.

● Будьте тактовними у стосунках з дітьми. Давайте приклад емоційного самоконтролю і витримки.

● Показуйте приклад позитивних дій та вчинків дітям не на словах, а в конкретних справах.

● Завжди давайте дитині шанс на право бути кращою.

ПОРАДИ БАТЬКАМ:

як “тримати себе в руках” і не зриватися на дитині

● Поставте себе на місце дитини і постарайтесь зрозуміти її.

● Спробуйте зрозуміти причину вашого гніву. Можливо не дії дитини вас розізлили.

● Відразу все з’ясовуй, наприклад: “Я засмучуюсь, коли ти не робиш вчасно уроки”.

● Якщо чимось розгнівались, опануйте свої емоції: вийдіть з кімнати, дихайте глибоко, випийте чаю, вийдіть на прогулянку.

● Думайте про вирішення проблеми, а не про її суть. Поміркуйте над тим, що можна зробити зараз, щоб виправити ситуацію.

● Приділіть увагу собі, виділяйте для цього час, щоб уберегтися від емоційного вигорання.

● Розподіліть обов’язки у сім’ї, просіть у дітей про допомогу.

● Прислухайтесь до критики та порад інших, але фільтруйте їх.

● Зверніться до психолога за допомогою. В Україні є безкоштовні лінії психологічної підтримки для батьків. 

ПРАВИЛА БЕЗПЕКИ В ІНТЕРНЕТІ

☻ Якщо ти став очевидцем кібербулінгу, правильно буде:

     ● виступити проти агресора, дати йому зрозуміти, що його дії оцінюють негативно;

        ● підтримати жертву, у віртуальному просторі надати їй емоційну підтримку;

    ● повідомити дорослих про факт некоректної поведінки в кіберпросторі.

☻ Якщо тебе дуже засмутило, схвилювало якесь повідомлення, відео, що надійшло на твою адресу – не поспішай викидати свій негатив у кіберпростір. Перш ніж давати відповідь, слід заспокоїтися, угамувати злість і образу.

☻ Зберігай підтвердження фактів нападів, роздрукуй сторінку самостійно, звернись до батьків за допомогою.

☻ Ігноруй одиничні образливі повідомлення. Зазвичай кібербулінг внаслідок твоєї правильної поведінки зупиниться на початковій стадії.

☻ Блокуй агресорів. У програмах обміну миттєвими повідомленнями є можливість блокувати повідомлення агресора.

☻ Створюй власну онлайн-репутацію, не купуйся на ілюзію анонімності. Якщо некоректні дії у віртуальному просторі призводять до реальної шкоди, все таємне стає явним. Інтернет фіксує історію, яка складається з публічних дій учасників і визначає репутацію кожного – накопичений образ особистості в очах інших учасників, тому турбуйся про свою репутацію.

☻ Якщо листи невідомого вам відправника систематично містять погрози, образи чи порнографічні сюжети – скопіюй ці повідомлення і звернись до правоохоронців. Питаннями кібербезпеки займаються спеціально створені відділи поліції. Тому Ітернет-хулігана можна знайти і покарати.

☻ Запам’ятай чи занотуй телефон національної “гарячої лінії” з питань запобігання насильству та захисту прав дітей – 0800500335

АЛКОГОЛЬ – ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З МОЗКОМ І ТІЛОМ

Коли до організму потрапляє алкоголь, він відчайдушно намагається його вивести.

Страждає печінка, а мозку стає складніше передавати імпульси від нейронів до м’язів.

Що відбувається з організмом після того, як ми вливаємо в нього хмільний напій, та як мінімізувати шкідливий вплив алкоголю.

На думку відомого британського психіатра та нейрофармаколога Девіда Натта, алкоголь – це найшкідливіша речовина з усіх, що вживає людина.

Якщо врахувати шкоду для самої людини та для оточуючих, він є найшкідливішим наркотиком, що несе більше зла, ніж героїн, кокаїн, марихуана та метамфетамін.

Адже популярність алкоголю в суспільстві вища, ніж у будь-якої іншої наркотичної речовини.

Як алкоголь впливає на тіло

Приблизно 20% випитого алкоголю поглинається шлунком, решта ж 80% вирушає до тонкої кишки.

Що вищою є концентрація алкоголю в напої, то швидше він засвоюється, і настає сп’яніння.

Алкоголь вирує у кровотоці, тоді як наш організм намагається його вивести.

Понад 10% алкоголю виводиться нирками та легенями, через сечу та дихання. Саме тому алкотестери дозволяють виявити, чи пила людина.

Найбільший удар приймає на себе печінка. Саме тому вона є органом, якому алкоголь завдає найбільше шкоди.

Якої саме шкоди печінці завдає алкоголь

Під дією алкоголю печінка зазнає окислювального або оксидативного стресу.

У результаті хімічних реакцій, що супроводжують виведення алкоголю, можуть страждати її клітини.

Печінка намагатиметься сама себе вилікувати, і через це може початися запалення або рубцювання.

Алкоголь здатен завдати шкоди кишківнику. Через це кишкові бактерії можуть потрапляти до печінки, викликаючи запалення.

Коли кількість алкоголю, що надходить до організму, перевищує кількість, яка ним виводиться, настає алкогольний ефект.

Як алкоголь діє на мозок

Вплив алкоголю на мозок полягає в тім, що він змінює рівень нейромедіаторів – речовин, що передають імпульс від нейронів до м’язової тканини. Звідси й ознаки сп’яніння – “неслухняні” частини тіла; язик, що заплітається та втрата пам’яті. Люди, котрі часто вживають спиртні напої, починають мати проблеми з координацією, балансом та здоровим глуздом. Нейромедіатори відповідають за обробку зовнішніх подразників, емоцій, поведінку людини. Вони можуть або збуджувати електричну активність у мозку, або гальмувати її. Одним із найважливіших гальмівних нейромедиаторів є гамма-аміномасляна кислота. Алкоголь підсилює її ефект, внаслідок чого мовлення та рухи п’яної людини стають уповільненими. Як мінімізувати шкоду від алкоголю 1. Пити багато води, адже алкоголь виводить рідину з організму. В ідеалі, якщо людина збирається вживати алкоголь, їй треба перед цим випити на 1-2 літри води більше, ніж зазвичай. 2. Їсти. Повний шлунок уповільнює засвоєння алкоголю, даючи організмові час на те, щоби поступово його виводити. 3. Не налягати на жирну їжу. Жири дійсно створюють захисну плівку, що перешкоджає всмоктуванню алкоголю шлунком. Проте надмірна кількість жирної їжі радше нашкодить, ніж принесе користь. 4. Уникати газованих напоїв. Вуглекислий газ, що в них міститься, прискорює засвоєння алкоголю. 5. Тримати “темп” – один міцний напій на годину. Якщо метою є просто підтримати компанію, а не «налигатися», це буде оптимальним варіантом. Якщо дотримуватися цього правила, організму виставить часу на те, щоби виводити алкоголь.

Я у світі професій.

Вибір професії – це справа не одного дня. Існує багато цікавих, творчих, необхідних професій, але ж потрібно вибрати саме ту, яка найбільше до душі. Будь-яка професія вимагає, щоб у людини були присутні так звані «професійно важливі якості» – наприклад, для коректора важлива увага, для художника – образне мислення тощо. Тому, вибираючи певну професію, важливо усвідомити, чи є в тебе здібності, що відповідають професійно важливим якостям.

        При виборі майбутньої професії не орієнтуйся лише на її престижність. Юристи, банкіри, економісти, фінансисти дійсно залишаються  лідерами серед престижних професій, але ринок праці ними вже давно переповнений. Тож, з позиції перспективи, Ви можете залишитися з гарним дипломом, але без роботи. Не думайте, що ті люди, які отримали престижну професію, але нині сидять без роботи, просто невдахи, а з Вами буде по іншому. З кожним роком роботодавці стають все більш вибагливими і на ринку праці важливий лише той, хто, крім звичайного вузівського диплому, має ще безліч умінь і знань.

         Не відвертайся від «непрестижних» професій, дотримуючись стереотипу про них, як про «чорну» і низькооплачувану роботу. Представники робітничих професій сьогодні на вагу золота. Відповідно й заробітня плата у гарних фахівців у цій сфері іноді навіть вища, ніж у деяких «престижних» спеціалістів.

          І завжди пам’ятайте: остаточний вибір тільки за Вами, тому що вибираючи професію, Ви обираєте долю. Професія повинна приносити задоволення (позитивні емоції Вам) і забезпечувати максимальну реалізацію Ваших можливостей (користь суспільству).

      Обираючи професію, треба пам’ятати, що здійснити відповідальний крок вибору треба свідомо, враховуючи свої нахили та здібності, особливості та громадські інтереси.

             Погляд на професію як постійну, на все життя справу – хибний, бо не враховує, що людина має різносторонні здібності, які дають можливість накопичувати спеціальні знання та навички у різних сферах діяльності, кращим інженером буде той, хто пройшов школу майстерності робітника.

         Розподіл професій на погані і хороші, цікаві, легкі й важкі – помилковий. Значення професії у житті людини залежить не від характеру роботи, а як до неї ставиться сама людина.

         Професію не слід обирати за компанію. Такий вибір тільки випадково буває вдалим.

       Інколи за зовнішньою привабливістю професії приховані її труднощі. Так, професію геолога інколи цінують за можливість мандрувати і споглядати світ.

           Вибираючи професію, слід враховувати характер особи, стан її здоров’я.

          Тож, для початку визначимося: з чого необхідно починати вибір професії?

          Будь-яка професія вимагає, щоб у людини були присутні так звані «професійно важливі якості» – наприклад, для коректора увага, для художника – образне мислення тощо. Тому, вибираючи певну професію, важливо усвідомити, чи є в тебе здібності, що відповідають професійно важливим якостям. Від здібностей залежить якість виконання роботи.

         Для прийняття зваженого рішення слід зробити кілька кроків, а потім важливо визначити:

       У якому навчальному закладі ти можеш отримати необхідну освіту;

        Як розвивати в собі професійно важливі якості;

    Як можна отримати практичний досвід роботи з даної спеціальності;

        Як підвищити свою конкурентно-здатність  на ринку праці.

      Світ професій – величезний. Навіть спеціалісти не можуть порахувати усі професії. У різних джерелах іх фіксується від 40 до 100 тис.. Причому щороку з’являється близько 500 нових і стільки ж зникає або видозмінюється.

        Кожна професія має свою історію, що може нарахувати кілька тисячоліть або всього кілька років. І відколи живе людство – існує і проблема вибору знань, трудової діяльності, професійної кар’єри. Це підтверджують найдавніші пам’ятки, знайдені археологами,  лінгвістами та істориками. Ще відомий давньогрецький філософ Платон (427-347 рр. до н.е.) говорив: «Пізнай себе і роби свою справу».

Алгоритм професійного самовизначення:

·                     Визначити кілька професій, які подобаються, до яких є прагнення, існують принципові можливості їхнього успішного освоєння й працевлаштування;

·             Шукати якнайбільше інформації про ці професії, знайомитися з людьми, які їх представляють;

·        Вислухати думки батьків, учителів, друзів, проаналізувати їх;